Международен възпоменателен ден на Холокоста – 25 януари 2009 година

Международен възпоменателен ден на Холокоста, 25 януари 2009

   

На 25 януари, 2009 година, заедно с хиляди църкви от цяла Европа, Християнски център „Победа” в София организира специална възпоменателна служба, с която отбеляза Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста. Официални гости на службата бяха лидери на еврейската общност в София. Присъстваха също и възрастни евреи, които лично се преживели събитията през 1943 г, когато българските евреи са били застрашени от депортация в лагерите на смъртта, но са били спасени от българския народ.

Г-н Роберт Джераси, Председател на Централния израелтянски духовен съвет, се обърна с приветствие към присъстващите. Той изрази своята сърдечна подкрепа за българската кампания по честването на Международния ден в памет на Холокоста, както и благодарност за възможността да участва в нашата възпоменателна служба. Г-н Джераси изрази своето искрено желание за бъдеща съвместна работа с нас във връзка с борбата срещу антисемитизма, както в България, така и в Европа.

Службата продължи с проповедта на пастор Андрей Аврамов, който в своето послание даде отговор на три въпроса: Защо точно евреите? Как изобщо е било възможно Холокоста да се случи? И Какво трябва да се прави, за да не се повтори това никога повече?