Пастор Андрей Аврамов отново в Европейския парламент

  

Пастор Андрей Аврамов отново в Европейския парламент 2010

В края на януари 2010г. п-р Андрей Аврамов участва в отбелязването на Международния ден в памет на Холокоста в Европейския парламент в Брюксел. Възпоменателните  събития по този повод бяха организирани от Европейска коалиция за Израел, по чиято покана п-р Аврамов участва като представител за България.

Честването, което тази година отбеляза 65-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц, включваше свидетелствата на Бинямин Силберберг и  Хенри Елберг – двама евреи, оцелели от нацистките лагери на смъртта.

В речта си пред участниците евродепутатът Алф Свенсон посочи, че антисемитизмът отново се надига в Европа, макар и това рядко да се признава в общественото пространство. “Нужна е много сериозна работа както на национално, така и на европейско ниво, за да се противостои на нарастването на антисемитизма”, каза той.

Говорител на събитието беше и директорът на ЕКИ Томас Сандел. Той напомни на евродепутатите, че трябва да помним историята и да се поучим от нея. “Днес еврейският народ и Държавата Израел се намират под заплаха от друга страна-членка на ООН, която многократно се е заканвала, че ще изтрие Израел от картата на света. Ние не можем да приемем подобно нещо. В нашите дни още веднъж ще бъдат изпитани солидарността и посвещението на Европа да спаси и защити човешки живот”, каза г-н Сандел.

Тази година се отбеляза и 10-годишнината от Стокхолмския международен форум по въпросите на Холокоста. Заключителната декларация на този форум призовава всички нации да отбелязват 27 януари като Ден в памет на жертвите от Холокоста. На тази дата през 1945 г. е освободен лагерът Аушвиц. През 2005 г. този възпоменателен ден официално е приет от Общото събрание на ООН. От 2005 г. насам Европейска коалиция за Израел организира ежегодишни чествания на този ден в сградата на Европейския парламент със съдействието на евродепутати от различни страни и под патронажа на председателя на Европейския парламент, по настоящем Йежи Бузек от Полша. Тазгодишното възпоменателно събитие на 27 януари в Брюксел беше подкрепено и от президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой.

П-р Аврамов участва и в годишната конференция на ЕКИ, чиято централна тема тази година беше ислямизацията на Европа. “Как би изглеждал културният и религиозен облик на континента ни през 2050 г. и как промените, които ще настъпят дотогава, биха повлияли на европейските отношения с Израел?” Това беше основният въпрос, който събра стотици лидери от различни части на Европа за консултативна конференция в Европейския парламент в Брюксел. Последните проучвания показват, че докато местното европейско население непрекъснато намалява, броят на мюсюлманските имигранти расте неимоверно бързо. Според последните статистики, мюсюлманското население в Европа е около 50 милиона, а до 2050 г. се очаква то да се удвои. Тази тенденция и изгледите за влизането на Турция в Европейския съюз означават, че приятелите на Израел трябва да бъдат подготвени за много голямата вероятност през 2050 г. мюсюлманите да съставляват една трета от населението в Европа.

Основният говорител на конференцията, историчката Бат Йеор, обясни че в контраст с американския подход на интеграция в обществото, европейският подход на акомодация (приспособяване) е дал толкова голяма власт на мюсюлманските общности, че ислямът се е превърнал в доминираща сила в европейските общества и външната политика на Европейския съюз. Освен че е разрешено законите на шария да се практикуват в определени сектори на мюсюлманското население, политиката на ЕС спрямо Израел се е променила дотолкова, че е станала почти идентична с позициите на арабските страни в близкоизточния конфликт.

Дейвид Литман, активист за човешките права, сподели информация за това как ислямът налага светогледа и ценностите си в ООН. На Иран и

Пастор Андрей Аврамов отново в Европейския парламент 2010/2

Сирия, например, са дадени ключови позиции в Съвета по човешките права на ООН в Женева. В резултат на това страни, които са главните нарушители на човешките права, се оказват начело на международната политика, определяща доколко човешките права и свободи по света са (или не са) защитени.

Според Freedom House, международна неправителствена организация, базирана в САЩ, нито една мюсюлманска страна не спазва принципите на Всеобщата декларация за правата на човека, приета от ООН през 1948 г. Въпреки това обаче дейността на ООН по човешките права се ръководи от мюсюлмански страни.  

Водещи на дискусията относно настоящата ситуация в Близкия изток бяха израелският посланик в ЕС Ран Куриел и евродепутатите Бас Белдер и Сари Исая. Г-н Сари Исая отбеляза, че “отношенията на ЕС с Израел не могат да бъдат заложник на палестинския отказ да дойде до масата за преговори”. Г-н Бас Белдер се съгласи и призова за повишаване нивото на настоящото търговско споразумение между ЕС и Израел – предложение, което е блокирано от преди повече от година. И тримата водещи изразиха съгласието си, че съществуването на организация като ЕКИ е от голяма важност за Израел, особено днес, когато враждебността към тази нация нараства.