Тържествено събрание в БАН

Андрей Аврамов БАН Март 2010

  

В началото на март п-р Андрей Аврамов участва в две събития,посветени на 67-та годишнина от спасяването на българските евреи по времето на Холокоста. Тези събития бяха инициирани от сдружението „Академични приятели на Израел” и преминаха под наслов: “Спасението на българските евреи – борба за съхранение на националното ни достойнство”.

П-р Аврамов беше сред официалните говорители на тържественото събрание в БАН, състояло се на 10 март, 2010 г. по този повод. Сред организаторите, участниците и говорителите на това събитие бяха представители на Посолството на Израел у нас, Еврейския културен дом, Държавна агенция “Архиви”, Софийския университет, учени, представители на християнската общност – православни, католици, протестанти, арменски апостолически, както и представители на еврейската общност в България. Събитието се проведе под патронажа на г-н Любомир Христов, Зам. кмет на град София. След тържественото събрание в салона на БАН се откри изложбата „Осъдени и спасени“, организирана от Държавна агенция „Архиви“ и Министерството на културата.

Отбелязването на 67-годишнината от спасяването на българските евреи по такъв значим начин от българската академична общност е от особена важност днес, когато в Европа и по света академичните среди са преобладаващо антисемитски настроени. Някои академични институции дори са възприели официална политика на бойкот на израелски преподаватели, като същевременно подкрепят дейността на интелектуалци, които отричат Холокоста. Доброто отношение на българската академична общност като цяло към еврейския народ не може да бъде взета за даденост и ние като християни имаме дълг да подкрепяме подобни инициативи. За нас е чест, че п-р Аврамов в качеството си на Главен пастор на ХЦ „Победа” и Представител за България на Европейска коалиция за Израел имаше възможност да участва в тези важни събития, които утвърждават правилните морални ценности в обществото ни и са семена за добро бъдеще.