Посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз за трети път в ХЦ “Победа” по повод Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста и 70 години от освобождението на лагера Аушвиц 25.01.2015

Посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз за трети път в ХЦ “Победа” по повод Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста и 70 години от освобождението на лагера Аушвиц

   На 25 януари 2015 г. Християнски център „Победа” отново отбеляза Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста с възпоменателна служба, посветена на 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц, където през Втората световна война са убити един милион евреи.

За трета поредна година официален гост на службата бепосланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз. На този ден, когато светът почита милионите невинни жертви на нацистката идеология, Н. Пр. Шаул Камиса Раз припомни заслугата на онова поколение достойни българи, които намират силата да се съпротивят на плана за геноцид. Обществени личности като Димитър Пешев, митрополитите Кирил и Стефан и много други обикновени българи се борят телом и духом чрез протести и демонстрации с лична смелост и поемане на голям риск, мотивирани от изключителна хуманна солидарност. Същевременно посланик Шаул Камиса Раз предупреди за все по-честите прояви на антисемитизъм, на които сме свидетели в днешно време.

Официален гост на службата бе и г-н Роберт Джераси, Председател на Централния израелтянски духовен съвет, който подчерта важната роля на образованиетo на децата в изграждането на свободно, почитащо достойнството на другия, общество. Г-н Джераси постави акцент върху това, че свободата на  обществото не се гарантира от армия, полиция или съд, а от училища, семейства и образователна система, чиито благочестиви идеали се предават от поколение на поколение и не се губят.

Участие в събитието взе и проф. Хени Лорер. В своето изказване проф. Лорер отправи особено силен апелда помним, да бдим и да се съпротивим на разпространението и утвърждаването на лъжата за отричането на Холокоста, за да не се превърне обществото ни в оскотяло стадо и да повтори ужасяващата трагедия.

Особено докосващ бе разказът на писателя от еврейски произход Виктор Барух за събитията от май 1943 г., когато центърът на еврейския квартал Ючбунар в София се превърща в нещо като битпазар, тъй като жителите на тези улички се опитват да продадат част от покъщнината си, защото са принудени да напуснат града в рамките на три дни.

Между изказванията на официалните гости хорът към ХЦ “Победа” изпълни две еврейски песни на иврит, както ипесента „При Бога няма свои и чужди”. Песента “Авину Малкейну” е част от еврейска молитва, която евреите са отправяли към Бог за помощ по време на злите събития, сполетявали ги през вековете. Втората песен “Ани Маамин”, в която се пее за вярата в идването на Месия, се превръща в Химна на концентрационните лагери, тъй като е била пята от много евреи по пътя им към газовите камери.

Службата завърши със слово на п-р Андрей Аврамов, в което той отправи призив да размислим за размерите на това ужасяващо престъпление,  както и какво означава това за нашия живот днес, за решенията, които вземаме и позициите, които отстояваме. Той напомни и вечната отговорност, която имаме да бъдем свидетели за истината на това, което се е случило и решително да заставаме с действията си зад праведни и благочестиви ценности, като се противопоставяме на всяка една несправедливост и ксенофобия.

Изказване на Н. Пр. Шаул Камиса Раз

Добър ден на всички участващи в церемонията, мои приятели, еврейската общност и християнския център, мои братя.

С чест и уважение заставам заедно с вас, за да се обединим в едно семейство, в едно цяло и да почетем паметта на загиналите жертви от трагичното престъпление на човечеството ръководено от нацисткия режим. Ръководителите на този режим са отговорни за унищожаването на 6 милиона евреи и още милиони малцинства.

Геноцидът е бил целта и резултата от престъплението на нацисткото управление. Този замисъл е ръководен от религиозна нетърпимост, вътрешни и външни държавни фактори и неистова жажда за световно лидерство на Хитлер.

Организирането и осъществяването на идеята за омраза е поставило под прицел еврейския народ в Европа, Северна Африка и Средиземноморието. Тази идея е била организирана целенасочено и стратегически наречена окончателното решение на еврейския въпрос. Последователите на това решение са били съпричастни със страх и заплаха. Последователите на това решение и европейски държави са участвали в този план от страх и заплаха, но също така някои от европейските държави са сътрудничели и съдействали.

Дами и господа, България и българският народ бе различен. Той е действал против напрежението и е намерил силата да се съпротиви на плана, в който е бил завлечен. Българският народ се е борил телом и духом чрез протести и демонстрации с лична смелост и поемане на голям риск. Борбата на хората е била мотивирана от изключителна хуманна солидарност. Следва да се отбележат действията на заслужилите български политици като Димитър Пешев, духовниците и митрополит Стефан и Кирил, общественици и други добродетели вписани в списъка на праведниците в Израел в Яд Вашем в Ерусалим. Следва да отбележим и помощта на семействата в Дания и други държави по света, които са закриляли и помагали на евреите.

Спасяването на общността на българските евреи и съдействието за емигрирането им в Държавата Израел дава на България почетно място в изграждането и преуспяването на новата държава Израел – тогава и днес. Българските евреи допринесоха в Израел в културно отношение, икономическо и най-вече за приятелството и топлите отношения между държавите и народите тогава и днес.

Действително много евреи бяха спасени, но не трябва да забравяме тежката съдба сполетяла евреите от Тракия и Македония – 11314 евреи, които не успяха да бъдат спасени. Продължаваме да благодарим на България и да споменаваме този ден, за да не забравяме и да не прощаваме.

Съществуват антисемитски настроения и в днешната действителност. Забелязваме опити за масово унищожаване в Сирия и засилване на религиозния ислямистки фундаментализъм. Задължени сме да не затваряме очи пред тези явления и всемирно да се противпоставяме чрез образование, култура и сигурността за предотвратяване на следващите белези и зародиши на Холокоста.

Светла памет на жертвите на Холокоста и смелостта на борците за свободата. Те ще останат в сърцата ни завинаги.

Уважаеми мой приятел и брат, искам да благодаря от лично мое име, от името на еврейския народ, от името на еврейската общност в България на вас, на хора, на всички организатори, на християнския център, които успяват през тези години да организират възпоменателната церемония, на цялата християнска общност тук в България и в целия свят. Сърдечно благодаря за любовта и топлите отношения, които създадохме между нас. Това е точният и правилният пример за създаване на сътрудничесто на любов между народите и хората. Разчувствам се и се вълнувам всеки път на церемонията от гласовете на хора и от думите, които изпяват с голяма любов и мир. Благодаря ви! Благодаря на всички!