Отбелязване на Международния ден в памет на Холокоста в Народното събрание с участието на пастор Андрей Аврамов 28.01.2015

Отбелязване на Международния ден в памет на Холокоста в Народното събрание с участието на пастор Андрей Аврамов 25.01.2015

  На 28 януари 2015 година в Народното събрание бе проведена церемония по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста и 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц, на която бе открита изложбата  „Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България”. 

Сред официалните лица на събитието бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на външните работи Даниел Митов, посланикът на Израел в България Н.Пр. Шаул Камиса Раз и председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” Максим Бенвенисти.

На честването присъстваха и ръководителите на основните вероизповедания в България. Пастор Аврамов получи покана да участва като един от хората, които работят от години усилено за отбелязването на този важен ден в страната ни.

 В изявлението си министър Митов подчерта нуждата категорично да отхвърляме всякакви форми на расизъм всеки ден, а не просто да избираме една дата от календара, която да „побира” и да „изкупува” греховете на тоталитарните режими.

По думите му 70-годишнината от освобождаването на най-големия концлагер е дата, която показва, че воденето на политика, мотивирана етнически и религиозно е една от най-суровите грешки, който човечеството някога е допускало.

председателят на Народното събрание Цецка Цачева

По повод откриването на изложбата, чиято цел е да почете българите, имали смелостта в едно трудно време да застанат на страната на истината и правдата, министър Митов заяви, че историята за спасяването на българските евреи не е история за добрите и лошите народи, а за избора, който неизменно стои пред всеки един от нас.

Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз отбеляза, че сравнявайки този тъмен период от миналото с настоящето, болката за загиналите евреи ни кара да си дадем една ясна равносметка за това, че и днес има поводи за притеснение.

Според Максим Бенвенисти Европа трябва да се бори за това да бъде една общност на хора с различни етноси, религии и виждания и начин на живот.

След откриването на изложбата официалните гости положиха цветя на мемориалната плоча в близост до сградата на парламента.