Реформацията в Германия

Реформацията в Германия - Марин Лутер - живот и дело 1
Мартин Лутер, живот и дело

Мартин Лутер (10 ноември 1483 – 18 февруари 1546)

Немски монах, католически свещеник и професор по теология, Мартин Лутер е ключовата фигура, довела до Реформацията през 16 век. Роден в Саксония, първороден син в семейството на минен концесионер. На деветнадесет години се записва в Университета в Ерфурт, където първоначално учи право по желание на баща си, но поради неустановените тогава рамки на дисциплината бързо се отказва и е привлечен от теологията и философията. По време на силна гръмотевична буря, при която едва не е ударен от гръм, прави обет да стане монах. През юли 1505 г. става част от Августинския орден. През 1507 г. е ръкоположен като свещеник, а през 1508 г. получава степен по библейски науки и е изпратен да преподава теология в новооснования Университет във Витенберг.

95-те тезиса на Лутер

На 31 октомври 1517 година Мартин Лутер изпраща писмо до Албрехт, архиепископ на Майнц и Магдебург, в което протестира срещу продажбата на индулгенциите и към което прилага прословутите си 95 тезиса. В същия ден той заковава Тезисите на вратата на Дворцовата църква във Витенберг. Тезисите са написани на латински и преведени на немски едва през януари 1518 г. Само за седмици копия започват да циркулират из цяла Германия, а до няколко месеца се разпространяват и в Европа. Централната им тема е придобиването на праведност чрез вяра, а не чрез дела и заплащане, която Лутер продължава да развива в лекциите и писанията си.

Вратата на Дворцовата църква във Витенберг

Дървената врата, на която Лутер заковава Тезисите, изгаря при пожар, а днес Дворцовата църква има метална врата, на която е гравиран текстът им. Ето и първите няколко от тях:

1. Християнинът прави това, което е право, защото е християнин, а не за да стане такъв. Йоан 15:5.

2. Правда е равно на Исус. Нямаме правда, отделени от Него. Римл. 1:16, 17.

3. Единственият начин за търсене на праведност е да търсим Исус. Римл. 4:4, 5.

4. Християнството и спасението не се основават на това, което правите, а на Този, Когото познавате. Римл. 3:28

5. Неправенето на зло не означава, че вършите добро. Да не бъдете лоши не означава, че сте добри. Матей 23:27, 28.

6. Праведността ще ви направи морални, но моралът няма да ви направи праведни. Матей 5:20.

4. Имперският съвет във Вормс

Папа Лъв Х реагира на 95–те тезиса, като заплашва Лутер с отлъчване от църквата, ако не се отрече от твърденията си. Лутер не се подчинява, а публично изгаря папската була и насърчава княжествата да извършат реформа в църквата, дори и без съгласието на папата. През 1521 г. папа Лъв Х отлъчва Лутер от църквата. Когато Лутер възразява, че отлъчването е станало без справедлив процес, император Карл V го призовава да се яви пред имперския съвет във Вормс. Петнайсетдневното пътуване на Лутер от Витенберг до Вормс през април 1521 г. е като триумфално шествие – обществото е на негова страна и навсякъде хората искат да го видят. На 17 и 18 май 1521 г. във Вормс Лутер се изправя пред императора, князете и папския нунций. Той отказва да се отрече от твърденията си, докато неговите опоненти не докажат чрез Библията, че той греши. Никой друг от присъстващите не познава Библията както Лутер. На 8 май 1521 г. е издаден Вормският едикт в резултат от процеса . С него Лутер е обявен извън закона и неговите трудове са забранени. Тъй като е отлъчен от папата и обявен извън закона от императора, животът му вече е в опасност.


Реформацията в Германия - Марин Лутер - живот и дело 2
Мартин Лутер. Наследство

Паметникът на Лутер и Реформацията във Вормс

Паметникът е издигнат през 1868 г. и е най-големият паметник на Лутер в света. Сред другите фигури в композицията са Фридрих Мъдри Саксонски и Филип Хесенски – двама от влиятелните князе, изиграли решаваща роля за политическия успех на Реформацията, както и предвестниците на Реформацията Джон Уиклиф, Ян Хус и Джироламо Савонарола. Между фигурата на Лутер и стената са гравирани имената на градовете в Германия, заемащи централно място в историята на Реформацията.

Стаята на Лутер в двореца Ватрбург

Курфюрстът на Саксония Фридрих Мъдри, чийто поданик е Лутер, нарежда тайно да го отвлекат, за да бъде опазен животът му. В замъка Вартбург, където е скрит, Мартин Лутер превежда Новия завет, който бива отпечатан през 1522 г., а през 1534 г. излиза от печат и Лутеровият превод на цялата Библия на немски.

Мартин Лутер със семейството си

През 1525 г. Лутер се жени за Катарина фон Бора, бивша монахиня от Цистерцианския орден, на която помага да избяга от манастира две години по-рано. През следващите девет години им се раждат шест деца – три момчета и три момичета, като същевременно отглеждат и четирима сираци. Семейството е щастливо, а успешният им брак играе важна роля при възстановяването на библейската традиция божиите служители да се женят и да имат семейство.

8. Второто издание на написания от Лутер химн „Бог е мощна крепост“

Мартин Лутер е автор и на множество химни за прослава на Бога, най-известните сред които са „Бог е мощна крепост“ по Псалм 46 и „От небето към земята ида“ по Евангелие от Лука 2:11-12. Някои от химните са написани по повод на ключови събития от Реформацията. Чрез химните, чийто текст е на немски език, Лутер обединява вярващи хора с различен социален произход, възраст и духовно стоене, като ги използва не само по време на богослужение, но и в училище, у дома и при обществени събирания.