Библията и евреите

Историята

27 януари е обявен от Европейския съюз и Организацията на обединените нации за Ден в памет на Холокоста – избиването на шест милиона евреи по времето на Втората световна война. На този ден, 27 януари, през 1945 година е освободен концентрационният лагер Аушвиц, заедно с малцината оцелели затворници там.  За първи път Денят в памет на Холокоста се отбелязва през 2000 година от 48 държави.

През 2005 година ООН официално прие и определи 27 януари като Ден в памет на Холокоста. Честването на тази дата всяка година като Ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста има за цел образование на поколенията. Поколения, които не знаят грешките от миналото, ще ги повторят!

Призивът – Да помним, за да не се повтори

Всяка година хиляди църквите в Европа почитат Деня в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста като начин на противопоставяне на всяка форма на антисемитизъм и ксенофобия в Европа. Ние сме длъжни – пред  Бога и пред съвестта си да не мълчим, но да помним съдбата на тези шест милиона евреи, които бяха убити по време на Холокоста в християнска Европа. Шест милиона души е цифра, която човешкият ум не може да разбере, нито да обхване, това са твърде много хора, прекалено много, защото зад всяко едно от тези шест милиона имена има история, има съдба, изпълнена с толкова много събития, че това е отвъд това, което можем да осмислим. Един милион и половина деца, които никога не получиха възможността да живеят, да пораснат, да бъдат щастливи, да създадат свои семейства и да имат свои деца и внуци!… Това престъпление не трябва никога да бъде забравено и това е причината поради, която ние призоваваме Църквата в България да отбелязва този ден и да не позволи на поколенията, които не са били свидетели на тези събития, да забравят. Като българи, ние се гордеем с доброто наследство, което имаме по отношение на еврейския народ, но не можем да уповаваме на това. Предразсъдъците нарастват и антисемитизмът расте. Църквата в България няма моралното право да стои настрана.