Денят на Реформацията 30.10.2022 г.

Днес, 30 октомври 2022 година, бе отбелязан Денят на Реформацията. Хорът към Християнски център „Победа“ изпълни пет химна от различни периоди свързани с Реформацията, три от тях са на Мартин Лутер, един на Жан Калвин и един на граф Николай Цинцендорф.

    Първият изпълнен от хора химн е написан от Мартин Лутер. Химнът се казва: “Могъща крепост е нашия Бог“. Лутер написва думите и композира мелодията на химна между 1527 и 1529 години. Това е един от най-популярните химни в Протестантската църква наречен също и Бойният химн или Марсилезата на Реформацията заради ефектът, който има сред нарастващия брой хора в обществото подкрепящи делото на Реформаторите през този период.

    Вторият химн се казва “Покланям се пред Изкупителя моя Спасител” написан от Жан Калвин.

    Третият химн бе „Непоклатими в Словото Ти“, написан също от Мартин Лутер през 1542 година, който е един от най-известните му химни. Написан е за детски хор, но понеже бързо се превръща в един от любимите химни на Лютеранските църкви в Германия, започва да се пее от възрастните и се пее и до днес. През 2017 година композиторът и органист Джон Бенк прави преработка на химна „Непоклатими в словото Ти“. Именно тази преработена версия на химна беше изпълнена.

    Четвъртият изпълнен от хора химн се казва „Към нас, о Боже, погледни“ написан през 1524 година от  Мартин Лутер по цитати и перифрази от Псалм 12. Текстът написан от Мартин Лутер е толкова силен, че вдъхновява Йохан Себастиан Бах да напише хорова кантата върху него. А Моцарт ще използва част от мелодията на химна във операта си Вълшебната флейта. Въпреки, че Лутер се опира на текстът на Псалм 12, той го преработва така, че да се отнася до ситуацията в неговите дни. Викът на псалмистът към Бога за подкрепа започва да се отнася и до тежката ситуация, в която започналата Реформация се намира в първите години от съществуването си, във време, когато изобщо не е сигурно, че тя всъщност ще успее. Но увереността на Лутер е голяма, че Бог ще защити делото Си и накрая ще победи, което се и случва.

    И петият химн се казва „Господ нашата правда“, чиито автор е Граф Цинцендорф, водачът на Моравската църква. През 1739 година Граф Николай Цинцендорф прави мисионерско пътуване до Вирджинските острови в Карибско море, където участва в съживлението на остров Свети Тома. На връщане от пътуването си той написва десетки химни един, от които първоначално нарича „Триумфът на християнина“, а впоследствие преименува на „Господ нашата правда“.